Makové knedlíčky se smetanovou omáčkou

24.03.2020

Jste milovníci sladkého jídla? Nebo obecně sladkého? Pak věřím, že tento recept je určen právě Vám. Udělá jistě radost každému, kdo má rád mák, a sladké knedlíky. A myslím, že Vás na nějakou chvíli přejde chuť na sladké... Pokud je zvolíte jako oběd, pak věřte, že se budete těšit na slanou večeři.

Suroviny (5 porcí):

tento recept nejspíše není pro ty, kdo mají ráda uvařeno za pár minut. Předpokládám, že napoprvé budete potřebovat cca 1,5 - 2 hodiny na přípravu tohoto pokrmu.

Na vnitřek knedlíčků

  • mák (mletý) 100 g + mák na následné obalování knedlíčků
  • cukr krupice 35 g
  • med (příp. čekankový sirup) 1 lžíce
  • světlé sušenky (např. Bebe, či jiné) 60 g (budeme je potřebovat rozdrtit, ideálně rozmixovat)
  • mléko 75 ml
  • rum 1 lžíce
  • čokoláda (dle vlastní volby, já dala mléčnou) asi 8 dílků 
  • vanilkový cukr 1 ks (postačí i 1/2 sáčku)

Na těsto na knedlíčky

  • máslo 10 g
  • vejce 1 ks
  • vaječný žloutek 1 ks
  • cukr krupice 40 g
  • tvaroh polotučný 300 g
  • strouhanka 150 g
  • mouka polohrubá 50 g
  • citronová šťáva cca z 1/3 - 1/2 citronu
  • vanilkový cukr 1 ks (postačí i 1/2 sáčku)

Na omáčku

  • smetana ke šlehání (31 % nebo 33 %) 250 ml
  • vanilkový cukr 1 ks 
  • cukr moučka 50 g (nebo dle chuti) + na obalování knedlíčků
  • vaječný žloutek 4 ks


Dále budeme potřebovat špetku soli (knedlíčky budeme vařit v osolené vodě), mletý mák a moučkový cukr (ve směsi máku s cukrem budeme knedlíčky po uvaření obalovat).


Postup:

Nejprve si připravte makové kuličky (střed knedlíčků). Umletý mák zahřejeme v hrnci, přisypeme cukr krupice, přidáme med (nebo čekankový sirup). Důkladně promíchejte, a pozor, ať se mák nezačne napalovat. Přilijte mléko, rum a přisypte rozdrcené sušenky. Přidáme vanilkový cukr a na kousky rozlámanou čokoládu, počkáme než se čokoláda rozpustí a můžeme stáhnout z rozpálené plotýnky. Necháme směs trochu schladnout. Následně z této hmoty tvarujeme kuličky. Jedná se o vnitřek knedlíčků, tedy dle velikosti kuliček se následně bude odvíjet i velikost knedlíků samotných. Mě směs vyjde na cca 25 ks. Hotové kuličky je možné ještě pro zpevnění vložit na chvíli do mrazáku.

Když se nám chladí vnitřek knedlíčků, vrhneme se na přípravu samotného těsta, kterým budeme kuličky obalovat. Máslo, vejce, vaječný žloutek a cukr šleháme ručně metlou ve vodní lázni. Snažíme se ze surovin vymíchat nadýchanou pěnu. Necháme trochu zchladnout a můžeme přidat tvaroh, citronovou šťávu, cukr, strouhanku a polohrubou mouku. Ze surovin připravíme těsto, ve kterém budeme obalovat připravené makové kuličky. Můžeme si ho dát také zchladit, aby se nám s ním lépe pracovalo.

Makové kuličky obalujeme připraveným těstem. Následně je vkládáme do vroucí, trochu osolené vody a vaříme je 10 minut.

Když se nám knedlíčky vaří, připravíme si smetanovou omáčku. Smetanu svaříme s cukrem a necháme trochu vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni metlou vyšleháme vaječné žloutky (! pozor, spíše šlehejte a jen na chvilku dejte na vodní lázeň, pokud bychom je příliš zahřívali, může se stát, že se žloutky budou srážet a vzniknou nám "míchaná vajíčka, resp. žloutky"). Chladnou smetanu vyšleháme do polotuha a následně k ní všleháme i připravené žloutky.

Knedlíčky po uvaření obalíme mákem, který si můžeme smíchat s moučkovým cukrem.

Dobrou chuť! :-)


Nutriční hodnoty na 1 porci:

energie 3600 kJ/ 861 kcal

  • bílkoviny  22 g
  • sacharidy  91 g (z toho cukry 54 g)
  • tuky  41 g
  • vláknina  7 g


Z hodnot je Vám jistě jasné na první pohled, že toto jídlo by mělo být zařazováno velmi velmi výjimečně. Ale neochutnat ho by byl hřích.